Het WK Superbike en de satellietkampioenschappen kennen sinds mid december hun officieuze deelnemerslijsten. Dus ook het WK Supersports 300. Opvallend: een toevloed aan Nederlanders. Met 8 Nederlandse deelnames doen ze zelfs beter dan de Spanjaarden, Italianen of Britten.

In zijn 21ste seizoen kreeg het WK Supersport er een kleine broertje bij. 2017 werd het eerste seizoen voor het WK Supersport 300 (WorldSSP300). Marc Garcia, Spanjaard en Catalaan, won dit eerste wereldkampioenschap in de nieuwe WorldSSP300 klasse na een seizoen lang duel met zijn landgenoot Alfonso Coppola. Het verdict viel na een spannende laatste race op Jerez, gewonnen werd door wildcard rijder Galang Hendra, waarbij de 4de plaats van Garcia genoeg was om zijn voorsprong van 4 punten om te zetten naar 1 punt (!) voordeel op Alfonso Coppola.

Een geslaagd jaar dus voor het debuut van de WorldSSP300 en 2018 kondigt zich alvast even boeiend aan. Kampioen Garcia gaat naar het CEV. Winnaar van de Yamaha bLU cRU  challenge en vicekampioen Coppola vertrekt met het Yamaha Junior team naar het Europese kampioenschap Supersport. Dat schept aan de top wat ruimte. Maar wie de opvolger wordt van kampioen Garcia binnen de SSP300 is koffiedik kijken. Debutant Galang Hendra verraste op het einde van het seizoen met een zege in Jerez en werd de eerste Indonesiër om een WK zege te pakken. De rijders van de bLU cRU Yamaha challenge zullen even vastberaden de zeges nastreven en met Ana Carrasco en Maria Herrera hebben we zelfs twee dames in de mix.

Afwachten maar tot de eerste races om de definitieve krachtsverhoudingen te kennen

 

(foto: worldsbk.com)