Sebastien Le Grelle

Le Grelle begon in 1995 aan snelheidsraces voor motoren. Daarin kende hij vrij snel, veelvuldige successen. Hij werd meervoudig Belgisch Supersport-kampioen, pakte de Europese titel in 1999 en verdween dan voor een jaar naar het WK 500cc. In het debuutjaar van de legendarische Valentino Rossi reed Le Grelle negen wedstrijden. Hij kon enkele punten scoren met een 11de plaats in Barcelona als beste resultaat.

Na de WK campagne keerde hij terug naar zijn eerste liefde, de Supersport en Superbike motoren en zette zijn carriere met evenveel succes verder.
In 2015 won hij voor het eerst de titel in het International Road Racing kampioenschap. En vorig seizoen breidde hij daar een vervolg aan.

Sebastien Le Grelle haalde in 2017 overtuigend de Superbike titel binnen in het International Road Racing kampioenschap. De 43-jarige rijder uit Ottignies scoorde in zijn campagne 7 zeges uit 12 races (waaronder een dubbelslag in Hengelo en in Chimay). Dat betekent dat hij, op uitzondering van de verplaatsing naar het Tsjechische Horice, in elk wedstrijdweekend minstens één race won!

Vanwaar deze fascinatie met het racen op de weg?

“Kijk maar even naar de races”, zegt Sebastien. “Die zijn van een hoog niveau, er is altijd heel veel publiek!”

“Luister, ik ben ondertussen aangeland op dit punt van mijn carriére dat ik wil doen waar ik zin in heb, waar ik plezier aan beleef. De wegraces kennen een gemoedelijke sfeer, er zijn open paddocks, het publiek is altijd zeer dichtbij. Ik zie het toch op de circuits. Daar is voor Jan Modaal uiteindelijk weinig te zien. Je zit op een tribune, tientallen meters verwijderd van de baan. Wij hebben contact met het publiek, en daarvoor doe je het toch.”

Dus gaan we een jaartje verder in het IRRC?

“Nee toch niet. Ik ben op zoek naar wat anders. Het heeft voor mij weinig zin om een Belgsiche seizoen te doen. Ik zou wel graag eens een circuitseizoen doen. Het Duitse kampioenschap bijvoorbeeld. Maar dat moet je aanvangen met een goed voorbereid team, met voldoende financiën en een snelle motor waardoor je kan meestrijden aan de kop. Ik interesseer me ook wel aan andere disciplines. Ik hou van motorcross bijvoorbeeld, en ik rij dat geregeld. Maar het valt me op dat je toch makkelijker geblesseerd raakt. En dan is de fun er snel af.”

“Maar één ding is zeker, zolang ik kan zal ik doorgaan met iets te rijden. Ik heb dat nodig. Het is mijn uitlaatklep.”

 

(foto’s: IRRC & BMW Motorrad Sport)