Het Yamaha’s bLU cRU programma is een platform om jonge racetalenten te ondersteunen. Yamaha is met zijn bLU cRU “challenge” aanwezig in de topcategorieën van elke racediscipline. Op circuit geldt dat voor WorldSBK, WorldSSP en Endurance. De geselecteerde rijders worden de bLU cRU Ambassadeurs. In 2017 werden zes rijders geselecteerd binnen het Supersport 300 World kampioenschap als deel van de Yamaha R3 bLU cRU Challenge. De vicekampioen, de 20-jarige Italiaan Alfonso Coppola, werd de winnaar van de bLU cRU Challenge.

Na het seizoen 2017 werd er opnieuw een bLU cRU Masterclass gehouden waarbij 11 van de beste rijders uit de nationale Yamaha R3 Cups zich mochten bewijzen voor de manager van het officiële GRT Yamaha WorldSSP Team, Federico Caricasulo, en de winnaar 2017, Alfonso Coppola. Voor 2018 werden geselecteerd: de Indonesiër Galang Hendra Pratama (20 jaar), de Italianen Luca Bernarda (16) en Alessandro Arcangeli (16), de Nederlanders Dennis Koopman (20) en Joep Overbeeke, de Griek Notis Papapavlou (17), de Fransman Hugo de Cancellis (16). Deze rijders krijgen het Yamaha R3 bLU cRU Challenge pakket met raceonderdelen, paddockkledij en ondersteuning en service bij races.

(foto: yamaha-racing.com)