Morgen is het dan zover, de 40ste editie van de Dakar Rally gaat dan van start in Lima, Peru. Het parcours wordt aangekondigd als één van de zwaarste ooit, met etappes door Peru, Bolivia en Argentinië. Aan de start 142 motorrijders, met daarbij één Belg, Jeroen Ramon. Als pure privérijder, zonder team of grote formatie achter zich, wil die vooral het avontuur tot een goed einde brengen en de finish halen.

Topfavorieten zijn opnieuw KTM rijders. De Oostenrijkse fabrikant pakt uit met de nieuwe KTM 450. Sam Sunderland zal proberen zijn titel te verlengen maar de Brit toonde zich in het verleden al zeer wisselvallig in zijn prestaties. Zijn zege van vorig jaar was ook zijn eerste keer dat hij de finish zag! Een gelukstreffer?

KTM naar een 17de zege?

Als hij het laat afweten dan zal zijn KTM merkgenoot Matthias Walkner zeker in de rij staan voor de winst. Maar ook de Oostenrijker kende een grillig parcours in het verleden en ook hij scoorde vorig jaar, bij zijn eerste keer die hij de finishvlag zag, meteen een 2de plaats. Toch maar afwachten hoe hij er deze keer zal voorstaan. Verder bij KTM is er nog de Australiër Toby Price, terug van veel blessureleed in 2017. De rest van het KTM fabrieksteam is Spaans geschoeid, met Antoine Meo en motorijdster Laia Sanz.

Honda en Yamaha als tegengewicht?

Pablo Quintanilla, op een Husqvarna, wordt misschien wel de grootste uitdager voor de KTM armada. De Chileen is tenslotte de regerende kampioen in de Cross-Country (zeg maar de rally-raid dus…) en toonde zich al vooraan.
Het Honda fabrieksteam, HRC, telt op de Spanjaard Joan Barreda Bort en de ervaren Paulo Goncalves. Het Honda team wordt vervolledigd met Kevin Benavides, Ricky Brabec en Michael Metge.
Bij Yamaha zien we de Fransmannen Adrien Beveren en Xavier de Soultrait, de verrassende winnaar van de openingsetappe verleden jaar.

(foto’s: Dakar.com/aso)