Dit Paasweekend gaat in Groot-Brittannië het gerenommeerde “British Superbike” kampioenschap van start op het circuit van Donington Park. Wat mogen we verwachten in 2018?

Het is natuurlijk altijd wat koffiedik kijken bij aanvang van een nieuw seizoen, maar als één man al heeft duidelijk gemaakt dat wat hem betreft er nog niet veel is veranderd, dan is het regerend kampioen Shane ‘Shakey’ Byrne. Met de Be Wiser Ducati was hij in alle geval al de beste in de voorafgaande testsessie op Cartagena in Spanje en nu is hij klaar voor een nieuwe gooi naar het Bennetts British Superbike kampioenschap.

Maar hij zal tegenwind krijgen. Van Leon Haslam (JG Speedfit Kawasaki) bijvoorbeeld.. Die wil zijn revanche nadat hij vorig seizoen slechts derde werd in het kampioenschap. Na al enkele keren op de vice-kampioenenplaats kwam wil Haslam nu vooral eens de titel! En natuurlijk ook van Australiër Josh Brookes, die opnieuw aantreedt met de McAMS Yamaha voor de 2018 campagne, nadat hij zich vorig jaar de titel met 2 punten door zijn vingers zag glippen.

Maar er zijn nog andere mededingers. Richard Cooper (Buildbase Suzuki) bijvoorbeeld, de lokale held die gewoon om de hoek woont van het circuit en uiteraard elk kiezeltje bij naam kent op Donington. Christian Iddon (Tyco BMW) wil dan weer beter doen dan zijn derde plaats in deze openingsrace in 2017. Jake Dixon (RAF Regular & Reserves Kawasaki), die vorig seizoen toetrad tot de clubje van winnaars, hoopt nu te kunnen meestrijden voor het kampioenschap. En dan is er nog Gino Rea (geen familie van Superbike wereldkampioen, de Noord-Ier Jonathan!) die debuteert met OMG Racing Suzuki. Maar de Engelsman is een voormalig Superstock en Moto2 rijder en paste zich snel aan. In de voorafgaande tests liet hij al een 4de tijd noteren.

Meer antwoorden zullen we kennen vanaf zaterdag, als de eerste testritten achter de rug zijn.

 

(foto: Shane Byrne in Cartagena/ britishsuperbike.com)