Was de Grote Prijs van Spanje al een keerpunt in het seizoen, zoals de MotoGP persdienst ons wil voorschotelen? We mogen hopen van niet. Maar de recente gebeurtenissen in het MotoGP wereldje mogen wel eens van de zijkant worden beschouwd. Dan is onze vraag: “wie gaat er nu Marc Marquez tegenhouden?”

Op het moment dat Jorge Lorenzo Ducati teamgenoot Andrea Dovizioso, en in hetzelfde proces ook Dani Pedrosa met de Repsol Honda onderuit kegelde (de video kan u hier bekijken), veranderde er wel iets in de constellatie van de MotoGP. Hoewel beide Ducatista’s er wat losjes over het incident gingen, kan men zich afvragen in hoeverre Lorenzo en Dovizioso nog bereid zijn om later in het seizoen voor elkaar de kastanjes uit het vuur te halen. Eerder, in ArgentiniĆ«, waren er ook al aanvaringen tussen Marquez en Rossi, Petrucci en Esparargo, en zo zijn er nog wel enkele wrijvingen in het pelotonnetje…

Marquez: verdeel en heers?

En wie zien we hier het hardst van profiteren?
Mogen we zeggen: Marc Marquez? En wie zal hem stoppen om opnieuw met de titel aan de haal te gaan?
Marquez staat nu al 12 punten los van Johann Zarco. En laten we een kat een kat noemen, als het erop aankomt dan zal de Tech3 Yamaha het nooit kunnen opnemen tegen de machtige Repsol Honda. Vooral dan omdat Zarco zijn belangen in de niet zo verre toekomst liggen bij KTM. En ook al omdat we vermoeden dat Marc Marquez nog wat reserve heeft. In de vrijdagtrainingen zien we hem geregeld onorthodoxe bandenkoppels proberen en duwt hij de Honda tot tegen en soms ook ver over de limiet. Het levert telkens spectaculaire beelden op van de reddingspogingen van Marquez. En dat showt ergens zijn meesterschap en de wetenschap dat, als puntje bij paaltje komt, hij de limiet nog wel kan verleggen.

De fabrieksteams lopen achter

Nee, de tegenstand moest voor Marquez komen van een ander krachtig fabrieksteam. Ducati bijvoorbeeld. Maar Lorenzo komt traag op gang dit seizoen, en Dovizioso ging in een klap van puntenleider naar de 5de plaats, 24 punten achter Marquez. “We hadden daar gewoon pech. Dat was niemand zijn fout, we zijn alle drie zeer zuivere rijders“, zei Lorenzo na de race. “We maakten veel vooruitgang in Jerez. Als we goed ons best doen kunnen we dit jaar nog veel races winnen, maar niet het kampioenschap!“. Ziedaar…
En Yamaha? Die lijken nog steeds te zwak. ViƱales kende al zijn gelukjes, en staat daardoor op de derde plaats in de tussenstand, 20 punten achter Marquez. “We hebben nog niets opgelost“, oordeelde de Spanjaard over de vooruitgang van Yamaha. Getuige ook Rossi, die op Jerez al meer dan blij was met een vijfde plaats en in de tussenstand 30 punten los staat.

En de enige die Marquez met gelijk (?) materiaal kan bestrijden, Dani Pedrosa, ligt sedert de USA in de lappenmand. De tik die Lorenzo uitdeelde aan de Spanjaard zal de genezing van zijn gebroken pols zeker niet versnellen. En ondertussen sukkelt Dani in de voorlopige rangschikking 52 lengtes achter zijn, de facto, kopman.

En dus is de vraag na de MotoGP op Jerez: “wie zal er nu Marquez stoppen?”. Voorlopig lijkt Marc Marquez zijn eigen grootste vijand.

Een deel van het antwoord horen we binnen twee weken, op Le Mans Bugatti voor de Franse Grote Prijs.

 

(foto: motogp.com)