Bij het vallen van het groen was het Europees Superstock kampioen Michael Ruben Rinaldi het snelste van de lijn en dus kon de rookie een Ducati treintje aanvoeren met Davies en Fores. Temidden de rode Ducati horde was er de blauwe Yamaha van Van der Mark, die voorging aan Melandri en de beide Kawasaki’s.

De hamvraag was dan natuurlijk wat de groene machines zouden doen. Rea positioneerde zich alvast voor teamgenoot Sykes en begon daarna een per een de concurrenten op te pikken… Voorbij Melandri, voorbij Van der Mark, voorbij Fores en ziedaar, Rea presenteerde zich aan het achterwiel van Davies. Enkele ronden lang gingen Davies en Rea als aan een touwtje maar daarna begon Rea aan te dringen. Het spel werd zeer dicht op de man gespeeld, de verschillen maten zich in honderdsten of duizendsten, de afstanden in millimeters maar alles bleef sprotief. Terwijl Van der Mark de Ducati van Melandri onderuit haalde, zocht Rea naar een oplossing voor de topsnelheid van de Ducati van Davies. En die vond hij met nog 7 rondes te gaan in de “Variante Alta”. Daarna was de zaak klaar. Rea trok zich langzaam aan los van Davies. Daarachter maakte Sykes nog werk van Fores en Torres. Derde plaats voor Sykes, vierde voor Jordi Torres (MV Agusta Reparto Corse), die alweer een zeer mooie race liet noteren en de zege bij de priv√©rijders pakte.

Rea naast Fogarty

Met deze zege op Imola komt Jonathan Rea nu op gelijke hoogte met Carl Fogarty en zijn record van 59 overwinningen. Fogarty haalde zijn 59ste en laatste zege in 1999. Het duurde dus 19 jaar voordat Rea nu eindelijk langszij komt.
In het kampioenschap staat Rea relatief veilig aan de leiding met 209 punten, voor Davies (162) en Sykes (137). Xavi Fores leidt de tussenstand bij de privérijders met 124 punten, voor Toprak Razgatlioglu met 58 punten.

Het gevecht bij de Superbikes wordt verder gezet in het weekend van 25 tot 27 mei op Donington.

(foto: worldsbk.com)