Het was Kernan Sofuoglu die het eerste sprankeltje sensatie in de race op Imola liet ontbranden. De Turk, die in theorie zijn afscheidsrace zou rijden, stuurde na de opwarmronde gelijk de pits in en beëindigde zo, hier en nu, zijn lange en succesvolle carriére.

Bij de start ging Cluzel met de NRT Yamaha naar de leiding en hij hield regerende kampioen Mahias op de GRT Yamaha af…tot Mahias met 13 rondes te gaan op zijn eentje en tegen lage snelheid de grindbak in viel. De Fransman moest vanaf de 20ste positie opnieuw aan het verhaal beginnen. Vooraan ging de strijd door tussen Cluzel, Caricasulo, De Rosa en Cortese. Sandro Cortese kon aansluiten op de vierde plaats maar leek nooit aanstalten te maken om zich te mengen in de strijd om de leiding. Het werd dus een robbertje tussen Cluzel en Caricasulo, die uiteindelijk nog een De Rosa kon wegzetten, die met de MV Agusta verrassend goed meeliep.

Cresson laat zich opvallen

Vooral in de aanvangsfase van de race viel Loris Cresson op. De Brabander kon goed mee in de top 10, vormde het scharnierpunt tussen de leidende groep en het tweede deel van het peloton. Op een bepaald ogenblik kwam hij aankloppen op de 8ste plaats maar het zou natuurlijk onbegonnen werk worden om een Krummenacher of een Mahias achter zich te houden. Cresson zou wegzakken tot de 13de positie maar bleef wel aanklampen bij het “tweede peloton” (uiteindelijk maar 21 seconden achter de leider) dat diep in de puntenzone streed. Zeer bemoedigend dus nu de Europese (en vooral Italiaanse ) circuits er aan komen die Loris wel onder de knie heeft.

Vooraan had niemand nog iets van reserve in de mouw en Cluzel haalde de zege, voor Caricasulo, De Rosa en Cortese. Mahias verloor op de finishlijn nog het trek- en duw werk tegen Tuuli maar de Fransman mocht tevreden zijn met de 8ste plaats en redt een beetje de meubels na zijn valfout eerder in de race. Vooral dan omdat Krummenacher met zijn gele Yamaha ook geen potten brak en niet verder kwam dan een 6de eindplaats.

In het kampioenschap neemt Krummenacher de leiding met 81 punten, voor Mahias (79), Cortese (77) en Cluzel (75).

(foto: Kallio Racing/credit Philippe Damiens)