Op dinsdag waren er in de NorthWest 200 de eerste kwalificatietrainingen. Twee Belgen konden we ondertussen uit de klassementen van de diverse klasses vissen: Jean-Pierre Polet en Laurent Hoffmann. Met een 23ste tijd in de Supersport zette deze laatste zich alvast op de tabellen.

Een relatief goede en droge dag evolueerde in een kille, winderige dag, met de nodige van de oceaan binnengewaaide buitjes aan motregen. Het maakte het parcours op plaatsen spekglad en voorzichtigheidshalve trok de wedstrijdleidng dan op geregelde tijdstippen de rode vlag. “Rain delay” is een gegeven waar men moet mee leven tijdens deze road races. Tussen de onderbrekingen door was er echter volop gelegenheid om met de baan kennis te maken. Dat was dan ook het hoofddoel van de meeste rijders op deze dinsdag: buiten komen, de motor aanvoelen en de baan voelen. De regen zou de rest van de week geen rol spelen en dus had het ook niet veel zin om zich in precaire omstandigheden te wagen.

De Supersport rijders mochten eerst op weg. Het werd een Dunlop familiezaak met Michael, op de eigen MD Racing Honda, voor William op de Temple Golf Club Yamaha van Caffrey Racing. Met respectievelijk 4’46″387 en 4’46″474 waren ze de enigen in die tijdenvork. Een mooie prestatie van onze landgenoot Laurent Hoffmann met de Delaur Kawasaki, die 5’04″639 zette. Een 23ste positie, meer dan 18 seconden achter de Dunlop halfgoden, maar wel met een kwalificatieplaats!
Ik werd gemeten op de 14de plaats wat betreft topsnelheid“, liet Hoffmann weten op zijn facebookpagina. “Slechts 3 mijl/uur verwijderd van de besten!

Met een naam als Dunlop komt de morele verplichting om zich te tonen, onmiddellijk van bij aanvang van de sessies. Op de Superbikes zaten de meesten natuurlijk te wachten, en ook daar was het Michael Dunlop die de besttijd zette, 4’39″398 deze keer, op de Tyco BMW. Hij was daarmee meer dan 7 seconden sneller dan Cowton (McAdoo Kawasaki) en Glenn Irwin (BE Wiser Ducati. Onze landgenoot Jean Pierre Polet (JPM BMW) lukte 5’45″109 maar viel daarmee buiten de gekwalificeerden.

Tweede kans op donderdag

Geen landgenoten aan de start in de Supertwin, waar Derek McGee met de KMR Kawasaki 5’00″942 draaide in een veld dat op twee uitzonderingen na volledig uit Kawasaki bestaat.
De Superstocks mochten in de namiddag ook nog op de baan. Daarin werd het een BMW feest met Alastair Sweeney die met de Tyco machine in 4’48″458 een kwartet aan Duitse machines aanvoerde. Hier stonden Polet met 5’30″325 en Hoffmann, die aan de kant bleef met de Delaur Yamaha in de niet-gekwalificeerde tabelhelft nadat ook hier weer regen inzette.

De zaken zijn zeker nog niet rond. Donderdag is er de tweede kwalificatiedag en dan wordt er droog weer voorspeld. Heel wat toppers zullen er dan flink de zweep opleggen.

 

(foto: northwest200.com/credit: Stephen Davison)