Spektakel was er zeker, maar erg spannend werd de race op het Franse Le Mans Bugatti circuit niet heel echt. En dat lag misschien wel aan een aantal toppers die in het begin van de race iets te optimistisch waren.

Jorge Lorenzo bracht de fabrieks-Ducati onmiddellijk naar de leiding van de wedstrijd en hij leek zelfs een gat te kunnen slaan. Maar publiekslieveling Johann Zarco, op de Tech 3 Yamaha’, reed het gat nogal gauw dicht. Een van de eerste om te gaan was Andrea Iannone, onderuit met de Suzuki in de eerste bochten. Andrea Dovizioso had voor zichzelf en bij Ducati nog wat goed te maken en hij besliste al snel om naar de leiding te gaan, enkel en alleen maar om er in de volgende bocht…af te vallen! Lorenzo voor Zarco en … ziedaar, ook Marquez die het gat dichtsnoerde en kwam aansluiten op de derde plaats.

Het tempo van Lorenzo lag iets te laag en het naderende achtervolgende peloton met Petrucci, Rossi en Miller was voor Marquez het sein om naar P2 te schuiven, een positie die Zarco onmiddellijk terug pakte om even verder net buiten de lijn te gaan en…tegen het asfalt te gaan. Een gedemoraliseerde Zarco gaf op in de pits. Genoeg getalmd moet Marquez gedacht hebben, en toen Lorenzo de deur opendeed schoof Marquez naar de leiding. Hij bouwde als vanouds zijn tempo en zijn race op met zijn favoriete medium-hard bandenkeuze. Lorenzo, die zakte verder weg, werd gepasseerd door Petrucci, door Rossi en ook nog door Pedrosa…

Uit het boekje: zo win je races…

Voor Marquez leek er geen vuiltje meer aan de lucht. Hij voelde de precaire gripomstandigheden aan, hij wachtte tot zijn banden de juiste temperatuur hadden en hij verhoogde het ritme. Petrucci, met de Pramac Ducati, bleef binnen schootsafstand maar was niet bij machte Marquez aan te vallen. En Rossi, die reed een doordachte race met de Yamaha en pakte zijn 13de Le Mans podium. Voor Marquez werd het zijn 38ste zege en hij doet een uitstekende zaak in het kampioenschap nu Zarco en Dovizioso en Iannone uit de race lagen. Marquez leidt nu met 95 punten voor Vinales (59), Zarco (58) en Rossi (56).

Voor Xavier Simeon was er de voldoening van de laatste plaats en het feit dat hij er, in tegenstelling tot toppers met veel beter materiaal, wel op de baan bleef!

De volgende wedstrijd is op Mugello, waar Ducati zonder twijfel iets extra in petto zal hebben.