In de Moto3 bewees Jorge Martin met de Del Conca Gresini Honda opnieuw zijn overmacht. Met 1’56.634 strandde hij op slechts enkele hondersten van het offciële baanrecord. Maar het was meer dan genoeg om voor te blijven aan de naaste concurrenten, en die kwamen uit onverwachte hoek met de Japanners Tatsuki Suzuki (SIC58 Squadra Corse Honda) en Ayumu Sasaki (Petronas Sprinta Racing Honda) die zich aanmeldden op de eerste startrij. Zijn voornaamste tegenstanders als Aron Canet (Estrella Galicia 0,0 Honda), Marco Bezecchi (Redox PruestelGP KTM) en Fabio DiGiannantonio (Del Conca Gresini Moto3 Honda) starten pas vanaf de tweede rij.

Veel rijders in de problemen

Opvallend: heel wat gerennomeerde namen zaten in de problemen. Kijken we maar naar Enea Bastiannini (Leopard Racing ), 14de plaats, en Andrea Migno (Angel Nieto Team Moto3 KTM), de winnaar van verleden jaar op de 15de plaats. John McPhee, 17de en nu al enige wedstrijden onzichtbaar met de CIP – Green Power KTM, of Philipp Oettl, 20ste met de Sudmetal Schedl GP Racing KTM…

Bij de laatsten in de rij, Livio Loi, met een tijd van 1’59.711 op de 30ste en laatste startplaats.
Een kwalificatiesessie om te vergeten“, verklaarde de Limburger. “Alles wat maar verkeerd kon gaan, ging ook verkeerd. We zullen flink aan de bak moeten morgen en kijken of we in de warm-up nog vooruitgang kunnen boeken. We moeten het beste maken van deze situatie…” Dat is natuurlijk de ‘hollywood’ versie van de feiten. In de werkelijkheid moet het water onze landgenoot stilaan tot aan de lippen staan…

(foto: reale avintia/esponsorama)