ItaliĆ«. Mugello. Gejuich. “Vale, Vale”… gele rook stroomt over de piste. Een erehaag van de concurrende teams bij zijn terugkeer naar de pits. Inderdaad. Halfgod Valentino Rossi deed waar iedere Italiaanse motorfan op zat te wachten. Hij zette de magische nummer 46 op de pole van de thuis grand prix! De eerste sinds twee jaar. Zijn 65ste in totaal.

De MotoGP kwalificatiesessie bleef lang kabbelen. Eerder, in Q1 had Jack Miller verrast door met de Pramac Ducati de snelste chrono te zetten voor de Yamaha van Vinales.
Iannone leek met de Suzuki lange tijd de beste kaarten in de hand te hebben om de pole te pakken. Zeker toen hij onder zijn eigen ronderekord zakte. Naarmate de minuten verstreken en de rijders de lijn passeerden werd het allemaal veel strakker. Rossi zette een 1:46.203, het absolute nieuwe ronderekord. Marc Marquez leek echter met de Honda een ijzersterke ronde te smeden. Maar Marquez ging in de fout. Kon de motor nog redden maar zag zijn knaltijd verloren gaan. Achter Rossi gingen Lorenzo en een “Italiaanse” Ducati over de streep, voor Vinales, de teamgenoot van Rossi. Marquez strandde op de 6de positie. De Italianen konden hun geluk niet op. De tent ontplofte in blauw-geel en vlaggen en truitjes met “nummer 46″…

Xavier Simeon, bleef steken op de laatste plaats, maar zakte wel naar de 1’48″794, een eerste ernstige verbetering dit weekend. En slechts een goed tiende verwijderd van Scott Redding voor hem.

Morgen wordt het wellicht zeer spannend. We noteerden liefst elf rijders binnen dezelfde seconde in de 1’46” rondertijden. Sterker nog: al deze rijders lagen amper 8/10de seconde uit elkaar…

 

foto: motogp.com