De MotoGP op Mugello kondigde zich boeiend aan met Valentino Rossi op pole en puntenleider Marquez slechts op de 6de startpositie. Maar uiteindelijk viel de race nogal snel in zijn plooi.

Dat was vooral het gevolg van een schroeiend tempo dat Lorenzo op de Ducatie erop nahield. Hij vestigde zich aan de kop van de race bij de start en bleef voortbouwen aan zijn voorsprong met rondetijden die als een metronoom in de 1’48” vielen.

Marc Marquez startte agressief, kwam al snel postvatten op de tweede positie en leek de enige die Lorenzo zou kunnen bedreigen. Maar de Spanjaard duwde deze keer de Honda te ver in de bocht, ging onderuit en kon nadien niet veel beter doen dan een 16de plaats… net voor onze landgenoot Xavier Simeon.

Valentino Rossi kon de verwachtingen van het Italiaanse publiek niet inlossen. Hij ging enkele malen wijd. Dovizioso maakte daar bij een van die gelegenheden dankbaar gebruik van om naar de tweede plaats te glippen. Ook hij sloeg het gat met een groepje van een zevental rijders, die bakkeleiden om de derde plaats. Daar kwam Rossi als beste uit door in de slotfases nog Rins af te houden.

En verder regende het records en primeurs: Lorenzo pakt zijn eerste zege voor Ducati, Dovizioso zette met 356,5 km/u een nieuw snelheidsrecord tijdens de race, en Rossi overschrijdt de grens van 5000 punten in zijn carrière. Reden genoeg om een blikje gele rook open te trekken en traditiegetrouw de piste te bestormen na de race.

Het Italiaanse publiek was best tevreden met een Ducati dubbel en twee Italianen op het podium. En laat één daarvan nu nog de neergedaalde goddelijkheid Rossi zijn… Bovendien pakt Marquez, in Italië zowat de verpersoonlijking van de duivel, geen punten op de heilige grond van Mugello! Nee, er zal vanavond nog stevig gefeest worden bij de Italianen.

(foto: motogp.com)