Achteraf bekeken leek er nauwelijks twijfel te bestaan over wie er in Brno ging winnen tijdens de eerste Superbike race van het Tsjechische weekend. Jonathan Rea was aanwezig op de voorste posten van bij de vrije trainingen, liep dan wel de pole mis aan Kawasaki teamgenoot Tom Sykes, maar startte wel op de eerste rij. En daarna schreef hij dominant de zege op zijn naam. Een recordzege. De 60ste uit zijn carriére. Niemand deed ooit beter.

Er kwam echter wel een en andere bij kijken. Er was na drie ronden een rode vlag en die deed het aanvankelijke voordeel van een superstart bij Rea teniet. Er werd dus nog eens gestart, maar nu lieten de startlichten het afweten. Nieuwe procedure dan, en opnieuw moest Rea teamgenoot Sykes opzij zetten na een gespierd duel. Daarna was het spel gespeeld. Achter hem konden we nog genieten van mooie duels tussen Yamaha teamgenoten Van der Mark en Lowes, en van een viergevecht tussen Aprilia teamgenoten Lavertyen Savadori (Augusta), Camier (Honda) en Davies (Ducati).

Achter de ongenaakbare Rea haalde Melandri het van Sykes, ging Van der Mark naar de 4de plaats voor Lowes en klopte Eugene Laverty zijn Milwaukee Aprilia teamgenoot Lorenzo Savadori voor de 6de plaats…
En Rea is nu officieel de meest sucesvolle rijder in World Superbike, met 60 overwinningen. Eéntje meer dan Carl Fogarty die meer dan 18 jaar het record in handen hield.

En morgen al, kan hij daar een alvast nog een schepje bovenop doen met een 61ste zege…

(foto: worldsbk.com)