Eerder was er al de nieuwe Forza 300 en nu krijgt ook de 125-variant een complete make-over voor 2018. Zo krijgt de nieuwe Forza 125 een complete restyling, elektrisch verstelbaar windscherm, meer opbergruimte onder het zadel, LED verlichting en een nieuw dashboard. Daarnaast zal de Forza 125 beschikbaar zijn in twee extra nieuwe kleurenopties en is er een optionele 45 liter Smart-topkoffer.

Honda’s Forza 125 werd specifiek ontworpen voor veeleisende Europese scooter klanten die op alle vlakken het maximum verwachten; met name qua stijl, uitstraling, prestaties en uitrusting. Sinds de introductie in 2015 overschredt hij de 30.000 verkochte eenheden. De Forza 125 stelt je onmiddellijk in staat het verkeer te snel af te zijn, dankzij het lage gewicht, en om woon-werk verkeer te doen, dankzij het krachtige blok, de windbescherming en het comfort. De machine combineert het comfort van een GT scooter met een sportieve attitude en grote wendbaarheid. Tevens is er veel opbergruimte. De 2018 Forza 125 gaat nog verder.

Het nieuwe windscherm is met een knop eenvoudig elektrische verstelbaar. De stroming van de wind wordt langs en over het hoofd van de rijder gestuurd, wat zorgt voor stabiliteit en comfort bij hogere snelheden of langere ritten. Of het ultieme gevoel van vrijheid met het windscherm in de laagste positie. Met een druk op de knop eenvoudig elektrisch in te stellen, op elke gewenste positie in de 140 mm range. Twee volledige integraalhelmen passen in de buddy onder het zadel, welke nu vergroot is van 48 liter naar 53,5. Natuurlijk past er ook een helm in combinatie met regenkleding of andere bagage. Het linker opbergvak onder het dashboard kan afgesloten worden en dus ook als kleine bergruimte (voor bijvoorbeeld een telefoon of waterfles) gebruikt worden. Dit opbergvak heeft ook een 12V aansluiting.

Het Smart Key systeem van de Forza 125 regelt, naast de startknop en opbergvakken van de motor zelf, voor het eerst op een Honda scooter ook het slot van de (optionele) 45 liter topkoffer. Met de ‘slimme’ sleutel op zak kan de rijder weglopen en de topkoffer zal automatisch op slot gaan. De schakelaar en aandrijving van het smart systeem op de topkoffer zitten in de bodem van de topkoffer en de achterste kuipdelen van de scooter verwerkt, zodat het volume van de topkoffer maximaal gebruikt kan worden.

In het nieuwe dashboard worden de analoge snelheidsmeter en toerenteller bijgestaan door aanvullende digitale informatie. Via een knop op de linker stuurhelft kan er gewisseld worden tussen 3 modi; kilometerteller + huidig verbruik / resterend bereik (tankinhoud), trip meter + gemiddeld verbruik en klok of buitentemperatuur weergave + accu sensor.

Motorblok

Het vloeistofgekoelde vierklepsblok met SOHC levert 15pk (11 kW) bij 8.500 tpm en 12,5 Nm koppel bij 8.250 tpm. Vanuit stilstand accelereert de Forza 125 snel: 0-200 meter in 13,4 sec, met veel punch in het middengebied tussen 40 en 60 km per uur. Hij rijdt soepel bij 90 km per uur en de topsnelheid is 108 km per uur.

Het blok maakt gebruik van Honda’s eSP lage-frictie technologie en de slimme plaatsing van o.a. de oliepomp zorgt voor een compacte bouw van het blok. Een compacte verbrandingskamer en PGM-FI injectie (gevoed via de 4,7 liter airbox en een 28 mm inlaat) zorgen voor de perfecte verbranding en koeling. Het binnenwerk van de motor is helemaal gericht op minimaliseren van wrijving. Ook de overbrenging minimaliseert verlies op de transmissie door wrijving. De elektrisch gestuurde ACG starter is een geïntegreerd onderdeel van het blok en doet dienst als startmotor en alternator.

Eénmaal tanken in de week

De Idling stop zorgt ervoor dat het blok afslaat na 3 seconden in vrijloop. De motor slaat weer aan als het gashendel geactiveerd wordt. De overgang is naadloos dankzij de ACG en de ‘swing back’ functie van de krukas, waardoor het altijd in de beste positie staat om te starten. De Idling stop houdt ook rekening met de accu lading. Eén van de doelstellingen van de Forza 125 is dat bij doorsnee gebruik, één tankstop per week moet volstaan. Met een verbruik van 1 op 42,7 km en een 11,5 liter tank heeft de Forza 125 een rijbereik van rond de 500 km.

Met een rijklaar gewicht van amper 162 kg is de Forza 125 gemakkelijk te manoeuvreren en parkeren. De korte wielbasis zorgt voor een vlot stuurgedrag. Het ABS zorgt voor extra zekerheid op gladde oppervlak.

De nieuwe Forza 125 zal vanaf medio augustus 2018 bij de Honda dealers verkrijgbaar zijn, voor een introductieprijs van € 4.999,- of € 5.399,- inclusief topkoffer. Originele Honda accessoires zijn beschikbaar voor de nieuwe Forza 125, waaronder een 45 liter ‘smart’ Topkoffer (met ruimte voor 2 integraalhelmen), binnentassen voor koffers, bagagerek, verwarmde handvaten en een alarmsysteem

(persbericht/ed.wb)