Kwalificatiedag op de Sachsenring. De spectaculaire Duitse omloop is al jaren het speelterrein van Honda en van één man: Marc Marquez. De Spanjaard toonde zich echter teruggetrokken in de openingstrainingen waarin de Ducati’s de hoofdrol opeisten.

De derde vrije training was voor de MotoGP de snelste sessie van het weekend tot dusver. Andrea Iannone toonde zich met de Ecstar Suzuki de snelste, voor Petrucci (Pramac Ducati) en Crutchlow (LCR Honda). Bij de verrassingen van deze sessie, Andrea Dovizioso, met de fabrieks-Ducati slechts 11de en dus moest hij (samen met Nakagami) door de Q1 naar de definitieve sessie. Marc Marquez is uiteraard “The King of the Ring” en die titel zett ehij nogmaals kracht bij door zijn 9de opeenvolgende pole te pakken op de Sachsenring! Toch was het deze keer kantje-boordje want hij jield slechts 25 duizendste over op Danilo Petrucci (Alma Pramac Racing) terwijl Jorge Lorenzo (Ducati Team) maar 0.032 seconde mankeerde en daardoor moet aansluiten op de derde plaats. Liefst vijftien rijders plaatsten zich binnen de 1’20”-tijdenvork. Onze landgenoot Xavier Simeon sloot, wellicht niet verrassend, af met een 24ste en laatste positie.

En dan was er ook nog…:

  • In Moto2 voerde Luca Marini (Sky Racing Team) na de derde vrije training een horde aan van maar liefst 17 rijders (!) die allen in de 1’24” reden… In de kwalificatie lagen de verschillen iets groter met Mattia Pasini (Italtrans Racing Team) die zijn tweede pole van het seizoen pakte met 0.181 seconde voor Luca Marini (SKY Racing Team VR46) en de kampioenschapsleider Francesco Bagnaia (SKY Racing Team VR46) op de derde startplaats. Zo wordt de voorlijn in de Moto2 in Duitsland helemaal Italiaans gekleurd.
  • Moto3 waar kampioenschapsleider Jorge Martin (Del Conca Gresini Moto3) zich verzekerde van zijn zesde pole van 2018. Hij versloeg Marcos Ramirez (Bester Capital Dubai), voor het eerst op de voorste rij, en Enea Bastianini (Leopard Racing).

foto: motogp.com