De Supersport 300 reeks brachten dit seizoen in het kader van de World Superbike weekends meer dan hun deel van de spannning. Ook deze finale kondigde zich razend spannend aan.

De lichte en wendbare machines van de SSP300 brachten ons dit seizoen al vele spannende momenten in de korte, intensieve races met grote deelnemersvelden die aan elkaar gewaagd waren. De laatste race was er eentje om in te kaderen.
Kampioenschapleidster Ana Carrasco kende het slechtste weekend van het hele seizoen en zag haar grote uitdager, de Nederlander Scott Deroue, op pole vertrekken terwijl zij zich van de 20ste positie moest lanceren.

Deroue deed wat hij moest doen en vocht mee aan de kop van het veld waar Mika Perez en De la Vega de belangrijkste stoorzenders waren. Ondertussen probeerde Carrasco zich in de buik van het peloton naar voren te klauwen. Maar de kansen keerden in de vierde ronde toen een beteuterde Deroue plots zijn machine naar de rand van de piste stuurde. Technisch mankement en opgave!

Voor Carrasco zag het er gelijk heel anders uit want met haar 19de plaats stond ze plots weer aan de leiding van het kampioenschap. Maar dan was er nog de dreiging van Mika Perez, die zich naar de leiding vocht in de kopgroep en dat betekende dat Carrasco punten diende te halen. Met nog een tweetal rondes te gaan verscheen de Spaanse op de 15de positie en greep haar eerste punt.

De nieuwe situatie vereiste dat Perez zou moeten winnen, wilde hij de titel. Maar Valle en De la Vega maakten het hem lastig. In de laatste ronde hees hij zich naar de leiding maar moest met vier bochten te gaan, toekijken hoe Valle naar de leiding ging en zijn eerste zege greep. Perez dus tweede en Carrasco…13de. Rekenen dan: Perez 92 punten en Carrasco…93 punten!

Het was door het oog van de naald, met één puntje en er was een opgave van Deroue voor nodig…maar geschiedenis werd geschreven: Ana Carrasco wordt de eerste vrouwelijke motorrijder die een wereldtitel behaalt!

(foto: worldsbk.com)