De MotoGP is aan de slag in Thailand, aan de andere kant van de wereld en dat betekent dat de sessies vroeg vallen in onze tijdzone.

Een nieuw circuit, ook al hadden de teams in de winter de tijd om te testen op het Chang circuit. Dat hoefde al bij al niet veel te betekenen aangezien Pedrosa, in de winter hier nog de snelste op de Repsol Honda, de openingssessie afsloot als dertiende… Maar de eerste sessie brachten toch al wat verrassingen. Zo waren er de besttijden van Vinales, voor zijn Yamaha teamgenoot en grote meester, Valentino Rossi, in de ochtendsessie. Een opsteker voor het team dat “met geen enkele verwachting wat dan ook” naar Thailand kwam afgezakt. Dovizioso en Miller zetten de Ducati’s nog voor de Honda van Marquez. Xavier Siméon sloot af op een 23ste tijd, net voor zijn teamgenoot Jordi Torres. Siméon reed in de 1’33” tijdenvork, wat in het ideale geval zou zijn goed geweest voor een 21ste plek.

In de tweede sessie stond Marquez lang vooraan. Met nog 12 minuetn op de klok maakte Lorenzo echter een kwalijk uitziende smak tegen het asfalt met een vernielde Ducati en een afgevoerde rijder tot gevolg. Lorenzo, zo bleek achteraf, had dan wel kneuzingen maar geen breuk. Toen even later ook Xavier Siméon op die plaats tegen de vlakte ging werd de sessie onderbroken voor een onderzoek naar de veranderde track omstandigheden. Uiteindelijk sloot Dovizioso de sessie af met een besttijd (1’31″090), voor opnieuw Vinales en Cal Crutchlow, die voor Marquez nog de derde plaats pakte.

Regen of geen regen?

De aardigheid? Er zit maar 0.098 seconde tussen de eerste vier rijders! Het belang? Mogelijk niets, maar als er morgenochtend regen valt in de derde sessie, dan zijn de plaatsen van deze vrijdag van primordiaal belang voor de verdeling van de kwalifsessies…

Xavier Siméon haalde met 1’32″9 uiteindelijk nog de 23ste plaats voor Torres, en dat ondanks zijn val. Een tijdenvork die hem in het beste geval kan voeren naar een 16de plaats als hij dit tempo nog kan verbeteren.

(foto: reale avintia racing)