Marc Marquez zette nog maar eens de Repsol Honda machine op de pole, deze keer in de eerste MotoGP van Thailand, op het Chang International Circuit. Maar hij maakte het zichzelf moeilijker dan noodzakelijk.

Eerst en vooral was er vanmorgen het bericht dat Jorge Lorenzo niet zal starten. De Spanjaard ging gisteren zwaar tegen de grond en met een gebroken teen en een scheurtje in de hand is het zelfs voor Lorenzo te lastig om deftig te presteren in het Thaise kookfornuis.
Marquez maakte het zichzelf moeilijk door in de latere fases van de derde training tegen de grond te gaan. Hij strandde daardoor op een 11de plaats van de gecombineerde tabel. Meteen slecht nieuws voor de deelnemers aan Q1 die er een topper zagen bijkomen. Dovizioso zette zowel in de derde als de vierde sessie de beste tijd en wordt zo de dominante figuur met drie van de vier besttijden.

Voor Marquez was de passage langs Q1 slechts een vingeroefening en met een 1;30.031 zette hij uiteindelijk een tijd die de snelste van het hele weekend tot dusver zou worden. Ook in Q2 ging hij algauw aan kop maar daar kreeg hij eerst tegenstand uit onverwachte hoek, met de Yamaha van een bijzonder scherpe Rossi, en daarna van Dovizioso, die met de Ducati op weg leek naar de pole. Lage dertigers dienden er gedraaid te worden om mee te spelen en uiteindelijk haalde Marquez het met 1:30.088, 11/1000ste sneller dan Rossi. Dovizioso vervolledigde de eerste startrij.

Liefst 14 rijders klasseerden zich binnen één seconde. Voor onze landgenoot Xavier Simeon, op de Reale Avintia DUcati, was er een bemoedigende 20ste plaats, net voor zijn teamgenoot Torres maar ook voor Luthi en Scott Redding.

 

(foto: motogp.com)