Zo’n 25.000 toeschouwers en meer dan 400 rijders van 22 nationaliteiten waren aanwezig op het Circuit Jules Tacheny voor het grootste Belgische motorsportevenement en bevestigden zo nogmaals de populariteit ervan. De Duitser Marc-Reiner Schmidt, winnaar van de Coyote Superbiker in 2015, betrad de hoogste trede van het ereschavot, gevolgd door zesvoudig wereldkampioen Thomas Chareyre en nog een Duitser, Markus Class.

Mettet was dit weekend ‘the place to be’ voor de 32ste editie van de Coyote Superbiker, het grootste motorevenement van België en het grootste Supermoto-treffen ter wereld. De verkiezingen maakten dat de Coyote Superbiker moest afzien van het traditionele tweede weekend van oktober en dat het evenement daarom een week later moest plaatsvinden. Meer dan ooit was het publiek met meer dan 25.000 man op de afspraak. Te gekke sprongen, driften met de motor zo lang het maar kon, gedurfde passeerbewegingen…. de meer dan 400 rijders zorgden voor een adembenemend spektakel. En – kers op de taart – de weersomstandigheden waren prachtig met drie dagen zonneschijn.

Opwindende wedstrijden

Marc-Reiner Schmidt stak in de finale met kop en schouders uit boven de rest en verzekerde zich gaandeweg van een comfortabele voorsprong op zesvoudig wereldkampioen Supermotard Thomas Chareyre. De twee halve finales werden gewonnen door Marc-Reiner Schmidt voor Laurent Farth en door Thomas Chareyre voor Markus Class.
De eerste Belg in het klassement was Kevin Vieillevoye, Supermotard-kampioen van België 2018, op de negende plaats, terwijl het jonge Belgische talent Barry Baltus (nauwelijks 14 jaar oud en uitkomend in de Red Bull Rookies Cup en in het CEV) op een eervolle tweeëntwintigste plaats eindigde.

Maxim Cluydts nam de eerste plaats in in het klassement van de Coyote Superquader voor Cédric Zbinden en Roman Tobler. Hij profiteerde van de prijsuitreiking om zijn partner ten huwelijk te vragen…. en zij zei ja! Een emotioneel moment voor de duizenden aanwezige toeschouwers.
Het publiek kon zich vermaken tijdens de verschillende wedstrijden boordevol adrenaline – Superbiker, Prestige, Legends, Starbiker, Senior, Junior, de Quad-afvalrace – waarin amateurs zich met brio mengden tussen de grote namen van de motorsport van vandaag en gisteren (Boris Chambon, Kevin Viellevoye, Ruben Xaus, Romain Kaivers, Gerald Delepine, Eddy Seel, Fred Fiorentino, Barry Baltus…).

Een nieuwigheid in de categorie Legends was een manche op de dirt-track piste, die in maart jongstleden in gebruik werd genomen. Die manche werd zaterdagavond tot groot plezier van de toeschouwers verreden onder het licht van krachtige schijnwerpers.
In de zeer gesmaakte afvalrace waarin de Belgische en buitenlandse coureurs met elkaar in de slag gingen en waarin steeds per ronde de twee laatsten het veld moesten ruimen, kwam Kevin Viellevoye, kampioen Supermotard van België 2018, na een zwaar duel met Thomas Chareyre naar voren als de grote winnaar. Het verschil op de streep was slechts 67-duizendste van een seconde!

Freddy Tacheny, voorzitter van de RUMESM: “Sinds 1927 is het Circuit van Mettet het toneel van evenementen voor twee- en vierwielers. De RUMESM is trots die traditie met passie en volharding voort te zetten, vooral via zijn topevenement de Coyote Superbiker. Zeker, we zetten ons elke keer in om met iets nieuws te komen om zo de aantrekkingskracht te versterken. Dit jaar waren er een aangepast tracé, een nieuwe jump, nieuwe categorieën en animaties zoals die van de Purple Helmets – een unicum in België. En onze beloning mag er zijn: het niet aflatende enthousiasme van het publiek en de aanwezigheid van uitzonderlijke rijders als Thomas Chareyre en Marc-Reiner Schmidt, om er maar twee te noemen.
En voegt hij er aan toe: “Zonder onze vrijwilligers en onze partners kan de Coyote Superbiker niet overleven en dus van uit de grond van mijn hart een dankjewel! Dank ook aan de officiële instanties voor hun kostbare steun. Vanaf maandag zullen we gaan werken aan de voorbereiding van de editie 2019 met een steeds vernieuwd animo om de traditie te behouden met de garantie van een evenement dat verankerd is in de tijdsgeest.”

(persbericht)